Barszcz różne rodzaje

Barszcz różne rodzaje

Barszcz czerwony, można przygotować w różny sposób, każdy smakosz będzie miał do wyboru jaki lubi. Najbardziej popularny to barszcz czerwony czysty – który można podawać z uszkami, pierogami, krokietami, pasztecikami w cieście francuskim…

Barszcz czerwony zabielany – podajemy z jajkiem gotowanym na twardo krojone w ćwiartki, ziemniakami. Barszcz ukraiński z kawałkami mięsa i warzywami. Barszcz biały podajemy z kiełbasą i jajkiem. Bardzo prosto można samemu przygotować kwas buraczany oto przepis; 1 kg buraków 4 ząbki czosnku skórka razowego chleba.

Małe zdrowe buraczki namoczyć, obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie włożyć do wyparzonych glinianych garnków lub słoi zalać przegotowaną letnią wodą dodać skórkę chleba i czosnek. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, powstała pleśń lub burzowine należy zdjąć a powstały kwas zlać do czystych butelek zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Pamiętajmy gdy dodajemy kwas buraczany do wywaru z warzyw aby nie dopuścić do zagotowania bo straci piękny kolor, tylko podgrzewamy.

Wywar gotujemy z namoczonych wcześniej grzybów, włoszczyzny, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowy lub cytryną. Osobiście pod koniec dodaję łyżeczkę octu ale nie wszyscy to lubią. Przed podaniem dodać świeże masło posypać natką pietruszki ta wersja barszczu znakomicie smakuje w wieczór wigilijny z uszkami nadziewanymi grzybami lub pasztecikami z kapustą.

Gotując wywar na kościach, kiełbasie lub mięsie będziemy mieć bardziej pożywną zupę i smak naszego barszczu będzie bardziej wyrafinowany. Gdy się zdarzy że potrzebujemy zrobić barszcz już na „teraz”, a kwasu nie mamy, można sobie z tym poradzić, kilka buraków utrzeć na tarce przecedzić przez sito do soku wlać trochę octu winnego i razem przegotować. Smacznego

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Podobał Ci się ten artykuł naciśnij że lubisz to

POBIERZ TEN ARTYKUŁ
(zaznacz kod HTML poniżej i skopiuj na swoją stronę)
UWAGA: Pamiętaj by nie modyfikować treści artykułu.
Darmowe korzystanie z naszych artykułów zobowiązuje do zamieszczania ich w niezmienionej formie.

admin

Related Posts

Create Account



Log In Your Account