Barszcz różne rodzaje

Barszcz różne rodzaje

Barszcz czerwony, można przygotować w różny sposób, każdy smakosz będzie miał do wyboru jaki lubi. Najbardziej popularny to barszcz czerwony czysty – który można podawać z uszkami, pierogami, krokietami, pasztecikami w cieście francuskim…

Barszcz czerwony zabielany – podajemy z jajkiem gotowanym na twardo krojone w ćwiartki, ziemniakami. Barszcz ukraiński z kawałkami mięsa i warzywami. Barszcz biały podajemy z kiełbasą i jajkiem. Bardzo prosto można samemu przygotować kwas buraczany oto przepis; 1 kg buraków 4 ząbki czosnku skórka razowego chleba.

Małe zdrowe buraczki namoczyć, obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie włożyć do wyparzonych glinianych garnków lub słoi zalać przegotowaną letnią wodą dodać skórkę chleba i czosnek. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, powstała pleśń lub burzowine należy zdjąć a powstały kwas zlać do czystych butelek zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Pamiętajmy gdy dodajemy kwas buraczany do wywaru z warzyw aby nie dopuścić do zagotowania bo straci piękny kolor, tylko podgrzewamy.

Wywar gotujemy z namoczonych wcześniej grzybów, włoszczyzny, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowy lub cytryną. Osobiście pod koniec dodaję łyżeczkę octu ale nie wszyscy to lubią. Przed podaniem dodać świeże masło posypać natką pietruszki ta wersja barszczu znakomicie smakuje w wieczór wigilijny z uszkami nadziewanymi grzybami lub pasztecikami z kapustą.

Gotując wywar na kościach, kiełbasie lub mięsie będziemy mieć bardziej pożywną zupę i smak naszego barszczu będzie bardziej wyrafinowany. Gdy się zdarzy że potrzebujemy zrobić barszcz już na „teraz”, a kwasu nie mamy, można sobie z tym poradzić, kilka buraków utrzeć na tarce przecedzić przez sito do soku wlać trochę octu winnego i razem przegotować. Smacznego

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Podobał Ci się ten artykuł naciśnij że lubisz to

POBIERZ TEN ARTYKUŁ
(zaznacz kod HTML poniżej i skopiuj na swoją stronę)
UWAGA: Pamiętaj by nie modyfikować treści artykułu.
Darmowe korzystanie z naszych artykułów zobowiązuje do zamieszczania ich w niezmienionej formie.

admin

Related Posts

Płynne złoto

Możliwość komentowania Płynne złoto została wyłączona

Smakowite warzywo- cukinia

Możliwość komentowania Smakowite warzywo- cukinia została wyłączona

Procentowe trunki

Możliwość komentowania Procentowe trunki została wyłączona

Pijmy kawę z królikiem

Możliwość komentowania Pijmy kawę z królikiem została wyłączona

Zimny pasztet

Możliwość komentowania Zimny pasztet została wyłączona

Kuchnia amerykańska

Możliwość komentowania Kuchnia amerykańska została wyłączona

Owoce jesieni

Możliwość komentowania Owoce jesieni została wyłączona

Szampańska receptura

Możliwość komentowania Szampańska receptura została wyłączona

Pomidory dar lata

Możliwość komentowania Pomidory dar lata została wyłączona

Zioła świata.

Możliwość komentowania Zioła świata. została wyłączona

Przetwory w słojach

Możliwość komentowania Przetwory w słojach została wyłączona

Warzywa i owoce

Możliwość komentowania Warzywa i owoce została wyłączona

Create Account



Log In Your Account