Grzyby i inne owoce lasu

Sezon na grzyby trwa krótko, przetwory z grzybów, pozwolą mam cieszyć się smakiem przez cały rok. Wszyscy lubimy grzyby, świeże przyniesione z lasu czyścimy z mchu i igliwia,sortujemy które na jakie przetwory. Do suszenia – wybieramy zdrowe grzyby, kroimy na równe kawałki , suszymy na słońcu, w piekarniku lub suszarkach naciągnięte na nitki.

Wysuszone grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych słojach, dodajemy do sosów, zup, jako farsz do uszek, krokietów. Solone – prawdziwki, rydze, gąski, czyścimy i wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut, przecedzić przelać zimną wodą. Osuszone układać warstwami w słoju, przesypując solą, zwracać uwagę żeby były przykryte sokiem solanki.

Grzyby solone można przechowywać ok 2 miesięcy w chłodnym miejscu, opłukane dodaje się do sosów i zup. Pasteryzacja – oczyszczone grzyby, rydze, prawdziwki, pieczarki, kurki, obgotować 5 min w osolonej wodzie, ułożyć w słojach, zalać lekko osoloną i zakwaszoną gotowaną wodą, zakręcić, wstawić do garnka i pasteryzować 45 min, można je dodawać do wielu potraw.

Marynowanie – grzyby oczyścić i obgotować w osolonej wodzie ,przełożyć do słoi, zalać marynatą, łagodną przyrządzamy gotując 1/2l wody, 1/4l 10% octu, dodać, sól, cukier, pieprz, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca i cebula. Zagotować słoje z grzybami ok 20 min, są doskonałe na kanapki, sałatki i przekąski. Pamiętajmy by suszone grzyby pozostawić choć trochę na święta do barszczu z uszkami, kapusty, nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.

Wyjątkowe specjały z lasu to; jarzębina, – można z niej zrobić dżem do mięs, ale najpierw trzeba ją zamrozić na kilka godzin i krótko obgotować. Z czarnego bzu – sok na przeziębienia, z głogu- powidła a z tarniny – sok i wino, borówki – zamrozić do ciasta i deserów. Jesienią warto wybrać się do lasu na spacer możesz wrócić z koszem pełnym grzybów lub owoców leśnych.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: jk

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Podobał Ci się ten artykuł naciśnij że lubisz to

POBIERZ TEN ARTYKUŁ
(zaznacz kod HTML poniżej i skopiuj na swoją stronę)
UWAGA: Pamiętaj by nie modyfikować treści artykułu.
Darmowe korzystanie z naszych artykułów zobowiązuje do zamieszczania ich w niezmienionej formie.