Zdrowe warzywa na wiosnę

Niecierpliwie oczekujemy na wiosnę, kiedy to będziemy mogli zerwać z naszego ogródka młode, świeżę, wczesne odmiany warzyw cebulowych. Zdrowe i smaczne dla nas, mało wymagające w uprawie i odporne na wiosenne przymrozki, cebula, por, szczypior, mają duże ilości olejków eterycznych, nadając im ostry, aromatyczny smak.

Uprawiane od wczesnej wiosny, są zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw, ważnym dla zdrowego odżywiania się. Szczypiorek- w swoich cieniutkich liściach zawiera dużo witaminy, C, B1, B2, prowitaminę A.

Cebula- bogata w kwas foliowy, witaminę C , białko i sole mineralne potasu, fosforu i żelaza, cebula polecana jako warzywo dla diabetyków. Zachęcam do uprawiania roszponki, można ją zbierać od jesieni do wczesnej wiosny, świeżą dodajemy do kanapek i sałatek.

Roślinę dobrze jest uprawiać w naszych warunkach, jest odporna na mróz, żartobliwie nazwana „zimowa sałata” i bardzo zdrowa. Sałatki ze świeżych zielonych warzyw wczesną wiosną dodają nam energii i witamin tak potrzebnych. Bogata w składniki odżywcze, sałata głowiasta – świeża od maja do października.

Wiele odmian sałaty głowiastej, lodowej mają barwę od jasnożółtej po ciemnozieloną, delikatny maślany smak, doskonała do kanapek, sałatek z różnych liściach i czerwonej cebuli polana sosem winegret podana do mięs z grilla będzie doskonałym daniem.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Podobał Ci się ten artykuł naciśnij że lubisz to

POBIERZ TEN ARTYKUŁ
(zaznacz kod HTML poniżej i skopiuj na swoją stronę)
UWAGA: Pamiętaj by nie modyfikować treści artykułu.
Darmowe korzystanie z naszych artykułów zobowiązuje do zamieszczania ich w niezmienionej formie.