Zimny pasztet

Jest duży wybór w naszych sklepach pasztetów z dodatkiem pomidorów, cebuli, pieczarek, drobiowe, wieprzowe do krojenia i smarowania. Pasztet z zająca czy z królika możemy zrobić sami jeżeli chcemy, by pasztet z zająca miał ładny kolor i wyborny smak, musimy wszystkie mięsa które wchodzą w skład dobrze zarumienić.

Słoninę ok10 dkg zrumienić na brytfannie w piecu, włożyć pół kg wieprzowiny, pół kg cielęciny bez kości, przód zajęczy podzielony na małe kawałki, polewając wytopionym tłuszczem podpiec na rumiany kolor. Kiedy się zrumienią, przełożyć do garnka, a w tłuszczu pozostałym na brytfannie obsmażyć pół kg wątróbki wieprzowej i wątróbkę z zająca.

Wątróbkę zarumienioną zaraz wyjąć żeby nie stwardniała, tłuszcz z brytfanny wlać do mięs podlać wodą, aby się dusiło w sosie, dodać dwa suszone grzyby, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu i angielskiego ziela, gotować do miękkości. Jak mięso będzie tak miękkie że da się rozetrzeć w palcach, włożyć wątróbkę, pogotować 10 min, wyjąć z sosu mięsa, zmielić 3 razy.

Sos przecedzić{3 szklanki}, rozmoczyć dwie czerstwe bułki bez skórki, zmielić dodać do mięsa, 3 jajka, 4 żółtka, wlać sos dokładnie wyrobić doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest gładka nie dzieli się na grudki ani nie jest rzadka wystarczy ją zapiec w brytfannie wysmarowanej tłuszczem około pół godziny, nie piec bo będzie suchy. Jak masa ma grudki jest za chuda-trzeba dołożyć 10 dkg ugotowanej i zmielonej słoniny. Tak przygotowany pasztet jest ciemny w środku i wyborny w smaku.

Pasztet z królika przygotowujemy bardzo podobnie tylko inne proporcje produktów ; 1 cały królik,3/4kg słoniny, 1/2kg wieprzowiny, liść laurowy, 2 cebule, 4 całe jajka, pieprz, sól. Pokroić w kawałki mięso, słoninę, gotować do miękkości razem z przyprawami, przepuścić przez maszynkę do mięsa, przetrzeć przez sito wbić jajka całe, doprawić do smaku. Masę wyłożyć do formy wyłożonej plastrami słoniny i gotować w drugim naczyniu ok półtory godziny, gotowany jest bardziej soczysty. Warto spróbować zrobić samemu bo to nic trudnego.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Podobał Ci się ten artykuł naciśnij że lubisz to

POBIERZ TEN ARTYKUŁ
(zaznacz kod HTML poniżej i skopiuj na swoją stronę)
UWAGA: Pamiętaj by nie modyfikować treści artykułu.
Darmowe korzystanie z naszych artykułów zobowiązuje do zamieszczania ich w niezmienionej formie.