Jak zima to musi być śnieg.

Nieodłącznym elementem zimy jest śnieg. Wiadomo, że spada z nieba, ale czym właściwie jest? Śnieżny płatek powstaje wtedy, gdy zawarta w chmurach para woda zaczyna się krystalizować. Kształt tych kryształków zależy od temperatury, ciśnienia i wilgotności powietrza.

Pierwszy etap to płaski sześciokąt, o wielkości zaledwie ułamka milimetra. Im niższa temperatura, tym kształt robi się coraz bardziej skomplikowany, czego powodem jest osadzanie się lodu na krawędziach bądź powierzchni kryształu. Stąd płatki mogą wyglądać jak gwiazdki albo kolumienki.

Zgodnie z powszechną opinią, raczej niemożliwe wydaje się spotkanie dwóch identycznych płatków śniegu, nawet jeśli warunki ich powstawania są prawie identyczne, ponieważ kryształ w trakcie procesu rośnięcia jest bardzo wrażliwy nawet na najmniejsze zmiany klimatyczne.

Sam śnieg już na ziemi też występuje w różnych postaciach. Najprzyjemniejszy jest świeży puch, w którym dosłownie się „zapadamy” i który pod naporem charakterystycznie skrzypi. Taki opad ma miejsce, gdy temperatura na zewnątrz spada co najmniej kilka stopni poniżej zera w skali Celsjusza.

Im cieplej, tym śnieg jest bardziej mokry i ma tendencję do zlepiania się w większe płatki. Utrudnia także chodzenie, głównie ze względu na swoją lepliwość i śliskość. Jeśli chcemy urządzić sobie bitwę na śnieżki albo ulepić bałwana, musimy poczekać na śnieg ziarnisty.

Jak sama nazwa wskazuje, jego struktura przypomina ziarna, a warunkami jego powstania jest spadek temperatury po wcześniejszym opadzie deszczu bądź odwilży. Narciarzom najlepsze warunki zjazdowe zapewni świeży puch, gips przewiany (można uzyskać bardzo szybką prędkość), śnieg ziarnisty i firn.
Autor: Housecore Artykuł do pobrania z serwisu airstar.pl

POBIERZ TEN ARTYKUŁ
(zaznacz kod HTML poniżej i skopiuj na swoją stronę)
UWAGA: Pamiętaj by nie modyfikować treści artykułu.
Darmowe korzystanie z naszych artykułów zobowiązuje do zamieszczania ich w niezmienionej formie.

Kategorie: Nauka i wiedza