Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza akceptacje plików "cookies". Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czekolada i jej wpływ na zdrowie | AirStar.pl

Czekolada i jej wpływ na zdrowie

Czekoladę cenimy głównie za smak, ale to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemicznie czynnych takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina. Każdy sportowiec i nie tylko wie, że czekolada to źródło energii. Trzeba bowiem pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony.

Możemy uniknąć złych konsekwencji spożywania czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.
Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię.

Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia – niektórzy nawet twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania – dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Istnieje mnóstwo rodzajów czekolady m.in. czekolada gorzka, deserowa, mleczna, biała, biologiczna, czekolada w proszku, pełna, napowietrzona oraz nadziewana. Czekoladę możemy również smakować w formie pitnej, na gorąco. Jest to napój powstały z mieszanki mleka, czekolady i cukru, zazwyczaj wypijany na gorąco.

Wedle życzenia i upodobań możemy przyrządzić ją bardzo łatwo sami. Pamiętajmy jednak, że w nadmiarze czekolada może być szkodliwa dla organizmu, dlatego też powinniśmy zajadać ją z umiarem.
Artykuł z serwisu Airstar.plDarmowe artykuły do przedruku
Autor: Asinka

Dobry artykuł? Daj plusika